Home Inloggen Winkel Contact
 
Zoekbox
     
 
Zoekbox
Topmenu
Topmenu Home Topmenu Winkel Topmenu Links Topmenu Preken Topmenu Kerken Topmenu Overdenkingen Topmenu Agenda Topmenu Contact Topmenu
Topmenu

Afdelingen 1. Algemeen 2. Kennis Bassin 3. Kinderen 4. Meeting People 5. Muziek 6. Pastoraat 7. Winkel Bron toevoegen Beheer Informatie Diversen
Aangepast zoeken
 
Kerken.com \ Afdelingen \ Forum

't Wesleyaantje deel 2

Topic gestart op 15/09/2008 en 5261 keer bekeken.
Discussieforum: [Home] \ [Theologische onderwerpen] \ 't Wesleyaantje deel 2
Nieuw bericht [nieuw bericht toevoegen]
Admin
1. De val van de mens

God is goed en genadig voor de mens en de mens was voor de zondeval geschapen conform het beeld van God waarop niets op aan te merken viel. Toch is er een belangrijke vraag te beantwoorden: “Hoe komt het kwaad in de wereld?” (dit noemen ze met een theologische term: theodicy) Het antwoordt van Wesley verwees naar de gevallen engel Lucifer, de duivel en als laatste naar satan. Wesley maakte verschillen in namen maar verwijzen naar dezelfde kern van het kwaad. De zonde van Lucifer is gekenmerkt door trots. Hij is de enige welke zelf verleid was en die groter dacht van zichzelf dan hij in werkelijkheid was. Volgens Wesley was de duivel een zelfverleider en de mens niet, de mens wordt verleidt. Deze ‘duivelse’ externe factor leidt tot ongeloof, het niet meer vertrouwen op God. Het geen satan deed is de waarheid met leugens vermengen waarin de mensheid begon te geloven. Zo geschiedde met Eva, zij geloofde niet meer wat God had gezegd maar ze werd trots en haar wil werd zelf bepalend omdat ze satan begon te geloven. Het geen God had gezegd legde ze naast haar neer en koos om te gaan eten van de boom van ‘kennis’ van ‘goed’ en ‘kwaad.’ Ongeloof is daarom de oorzaak van alle kwaad dat resulteert in verwijdering van God en wordt gekenmerkt door trots en eigenwil.

De val van de mensheid heeft een groot aantal consequenties voor de schepping. De mens is complex geschapen met lichaam en ziel. Voordat Adam en Eva hadden gegeten van het fruit van de boom van goed en kwaad waren zij onsterfelijk en leefde zonder problemen. Maar na het eten van het fruit van deze boom kwamen er ziekten, afwijkend gedrag bij mensen, en deed de dood zijn intrede. Zo vergeleek Wesley de dood met dat van een koninkrijk.

De spirituele consequenties zijn erger dan de fysieke consequenties. Toen Adam de vrucht van de boom aan het eten was stierf zijn ziel oftewel, de menselijke ziel scheidde zich van God af. De ziel is dood omdat het gescheiden leeft van God maar tegelijkertijd is de ziel springlevend. Met de dood van de ziel wordt bedoeld dat de mens de gunst van God verloren had welke hij/zij in het beginsel, dus voor de zondeval, had gekregen. Na de zondeval waren de mensen niet meer zo blij met de zegeningen die zij van God hadden gekregen. Mensen leefden in een ware staat van verdoemenis. Maar het kwam door het ongeloof, de opstand tegen God dat de zonde de wereld inkwam met als resultaat dat zij leefden gescheiden van God en niet meer in zijn beeld (Imago Dei).

Kenmerken van het beeld van God zijn o.a. rechtvaardiging en ware heiliging maar na de zondeval was de mensheid gezonken in een gedeeltelijk beeld van de duivel. Dit beeld is gekenmerkt door trots, kwaadwilligheid, boosheid en allerlei demonische kenmerken. Om het beeld van God goed te begrijpen zullen we dit beeld kort gaan bekijken vanuit drie aspecten. Het 1ste aspect is: het natuurlijke beeld van God; 2de aspect: het politieke beeld van God en als laatste, 3de het morele beeld van God.

1. Het natuurlijke beeld van God
Het natuurlijke beeld van God in de mens was tijdens de zondeval grotendeels maar niet volledig verloren. Het begrip van Adam was zoals voor de zondeval, maar erna was het vaak in de war en maakte veel fouten. Het was zelfs zo erg dat de waarheid als leugen gezien werd en andersom ook. Met de wil was het al niet veel beter gesteld en was erg verstoord. De wil bezat boosheid, haat, schaamte en angst.

2. Het politieke beeld van God
Het politieke beeld in de mens was door de zondeval verduisterd. Voor de zondeval was er vrije communicatie tussen God en de mensheid mogelijk na het eten van het fruit van de boom van goed en kwaad was men niet meer in staat om goed met God te communiceren. Nu was de mens, door de ongehoorzaamheid van de eerste Adam (tweede Adam is Jezus), een vloek voor de schepping geworden dat resulteerde in een enorme puinhoop.

3. Het morele beeld van God
Het morele beeld van God in de mens was tijdens de zondeval volledig verloren. In dit beeld is de reflectie van rechtvaardiging en heiliging van God vertegenwoordigd. Omdat Adam het morele beeld van God had verloren zonk hij gedeeltelijk in het beeld van de duivel (Imago Diabolo). Deze bestond uit trots en kwaadwilligheid. Adam was ook gedeeltelijk in het beeld van de onmens gevallen welke bestond uit onmenselijk handelen onder de kracht van onmenselijke gevoelsuitbarstingen, passies en vernederende begeerte.

Het resultaat van de zondeval in relatie tussen God en Adam, welke nu was verdraaid, trof het heilige temparement van het hart van Adam. De relationele verandering met respect voor wie God is, wie de fontein van al heiliging in het leven is, was door de zondeval omgetoverd in een staat die we ons liever niet zouden wensen. Het beeld van de duivel heeft het beeld van God overgenomen. Nu heerst de duivel en zijn trawanten vanuit de duisternis in plaats van God vanuit het licht. Adam en Eva waren gelukkig voor de zondeval maar erna waren ze dat niet meer omdat ze onheilig waren geworden. Hun harten waren vol van gemene en ellendige, kwelende, verdraaide eigenschappen en hun onschuld was verloren.
[bericht 1]
[15/09/2008 - 10:41]
[1.] - 1 bericht(en) gevonden.
 

Agenda
Boeken
Bijbel
kerk
Levensvragen
Links
Muziek
Nieuws
Overdenkingen
Preken


Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis

 
tumblr site counter