Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

Charisma

Genesis

De bijbel spreekt over charisma (χαρίσμα) als “Goddelijke genade gaven”. Het spreekt over de Goddelijke bekrachtiging van een gelovige om Gods werk met andere te delen. Het spreekt over de werking van Goddelijke genade, het meegeven van genade om de kerk te stichten. Charisma spreekt over de Heilige Geest begiftigde / bekrachtigde (kerk)diensten opdat het werk van God voor Zijn kinderen uitgewerkt kan worden. Xárisma is niet gelimiteerd tot alleen spirituele gaven! Xarismata (meervoud) betekent letterlijk “grace-endowments” begiftigd met genade!

Het wordt charisma kent zijn origine in het woord charizomai. De bijbel kent hiervoor 2 definities: “genade gaven” en “een niet verdient geschenk”. Het woord verwijst in de bijbel naar diverse woorden: gunst (1), gratis geschenk (3), gift (5), gaven (7), spirituele gaven (1).

In de scheurkalender van Quest (17 december 2015) kwam ik diverse ideeën over charisma tegen. Zoals die van de socioloog Max Weber. Zijn beschrijving (eind 19e eeuw) was: Charisma zijn bepaalde persoonlijke eigenschappen die iemand onderscheiden van gewone mensen en die hem een bijna ondefinieerbare, haast bovennatuurlijke aantrekkingskrach en macht verschaffen. Maar bovenal, charismatische mensen hebben het vermogen om anderen te inspireren en te leiden (niet als een dictator), aldus Weber.

In diezelfde scheurkalender stond de meningen van psychologen over charisma ook beschreven. Ze onderscheiden 6 eigenschappen:
1. Het vermogen emoties uit te drukken: ze laten gemakkelijk zien wat ze voelen;
2. Emotionele gevoeligheid: ze voelen de gevoelens van anderen direct aan en spelen op deze gevoelens in;
3. Emotionele zelfbeheersing: ze beheersen hun emoties en spelen toneel als dat helpt om een ander te overtuigen;
4. Goed uitdrukkingsvermogen: ze voeren gemakkelijk een boeiende, overtuigende conversatie;
5. Sociale gevoeligheid: ze voelen sociale omstandigheden feilloos aan, kunnen goed luisteren en tactvol reageren;
6. Sociale controle: ze kunnen diverse rollen spelen en moeiteloos overschakelen. Daardoor kunnen ze goed overweg met allerlei soorten mensen. Het gevolg is dat iedereen ze aardig vindt.

Bron: [ René ] René - Toegevoegd op 21/03/2016 door Admin

Kruis | Copyright 2003-2017 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis