Kerken.com \ Kennis Bassin \ (Theologisch) Woordenboek

(Theologisch) woordenboek

In totaal zijn er 6 woorden gevonden.

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]   [Geen]

WoordDefinitie / Betekenis
Occultisme (v. Lat. occultus = verborgen, geheim), verzamelnaam voor de leerstellingen en praktijken van bepaalde personen of groepen die beweren over een geheime, hun adepten of ingewijden alleen toegankelijke leer of wetenschap te kunnen beschikken. Dit occultisme vertoonde zich in de oudheid bijv. in de mysteriën met hun inwijdingen en geheime leer.
In de middeleeuwen maakten de kabbalisten en alchemisten aanspraak op het bezit van een dergelijke geheime wetenschap, waarvan de praktische toepassing tot bijzondere prestaties in staat zou stellen. Modernere vormen van occultisme vindt men in de theosofie, de antroposofie, de astrologie, het spiritisme en bij de Rozekruisers.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Oecumene Eenheid van christelijke bewegingen, ongeacht hun theologische verschillen. Dit is beslist niet de “eenheid van de Geest” die God voorschrijft in Ef. 4:3-6.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Omnipotent Komt vanuit het latijn en betekent almachtig, alles kunnend. (Moet in context worden gelezen!)
Bron: [Bijbelstudie] | Datum: 21/09/2013
Omnipresent Gods grenzeloze aanwezigheid. Overal tegenwoordig. (Pas op! Moet wel in context worden gelezen.)
Bron: [Bijbelstudie] | Datum: 21/09/2013
Omniscient God is alwetend. Hij heeft volledig kennis van zaken.
Bron: [Bijbelstudie] | Datum: 21/09/2013
Open Theïsme "Open Theïsme", ook bekend als “openheid theologie” en de “openheid van God”, is een poging om een verklaring te vinden voor de voorkennis van God in relatie tot de vrije wil van de mens. De redenering van het open theïsme is in essentie de volgende:
(1) mensen zijn daadwerkelijk vrij,
(2) als God de toekomst absoluut zou kennen, dan zouden mensen niet werkelijk vrij zijn,
(3) daarom weet God niet absoluut alles over de toekomst.
Het Open Theïsme stelt dat de toekomst niet bekend kan zijn. Daarom weet God alles wat er ook maar geweten kan worden, maar Hij weet niet hoe de toekomst er uit ziet.

Geavanceerd zoeken:

Wilt u een woord toevoegen? Klik dan [hier].

Kruis | Copyright 2003-2017 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis