Kerken.com \ Kennis Bassin \ (Theologisch) Woordenboek

(Theologisch) woordenboek

In totaal zijn er 7 woorden gevonden.

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]   [Geen]

WoordDefinitie / Betekenis
Rationalisme Zie humanisme. De menselijke rede is het centrum van alle werkelijkheid en de oorsprong der waarheid.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Rationeel Alles wat verband houdt met of gebaseerd is op de gave van de mens om consequent te kunnen redeneren.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Reconstructionisme Christelijk reconstructionisme of theonomie werd gepopulariseerd door Rousas Rushdoony en zijn schoonzoon Gary North. Reconstructionisten geloven dat door toepassing van oudtestamentische wetten en nieuwtestamentische principes, de wereld moreel getransformeerd zal worden door christenen. Dit, zo beweren zij, zal de mensen tot Christus trekken. Hun eschatologie is postmillennial, wat betekent dat zij de wederkomst van Christus verwachten na de 1000 jaar (gezien door sommigen als een symbolisch getal - het ook veel langer zijn dan 1000 jaar) van succesvol oogsten van de vrucht die voortkomt uit het toepassen van de wet.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Reinforcement Reinforcement is een toename in de kracht van een respons dat volgt op het aanbieden van een stimuluscontingent voor deze respons. Vgl. het snoepje voor de hond om een kunstje te doen. Zie “behaviorisme”.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Repressie Repressie (psychologie): verdringing naar het onderbewuste.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Réveil De godsdienstige opwekking, herleving in de 19de eeuw.
Naam van een opwekkingsbeweging binnen het protestantisme in de eerste helft van de 19de eeuw, die ca. 1810 te Genève ontstond. De beweging stelde zich dogmatisch op orthodox-reformatorisch standpunt, maar legde de nadruk op persoonlijke vroomheid en broederlijke liefde.
Bron: [Marc Verhoeven] | Datum: 05/09/2013
Romantiek Een levensvisie die geen basis in de werkelijkheid heeft en die een voortbrengsel is van een overdreven optimisme. De term wordt hier niet zozeer gebruikt voor een historische stroming, maar meer voor een levenshouding die ongefundeerd optimistisch is.

Geavanceerd zoeken:

Wilt u een woord toevoegen? Klik dan [hier].

Kruis | Copyright 2003-2017 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis