Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

DE NACHTEGAAL BLEEF ZINGEN

Ik wil u vetellen over Helen Berhane uit Eritrea: Haar hart is vol van God en haar mond loopt over. Over Hem zwijgen kan ze niet. Ze praat en zingt over Hem als een nachtegaal en is als een engel die helpt en troost en voor wie niets teveel is.

Nachtegaal Helen zong en zingt en blijft zingen. Ondanks dat ze gevangen genomen is en twee jaar in een container verbleef. Overdags was het er gloeiend heet en ’s nachts steenkoud. Regelmatig wordt ze naar buiten gesleurd, en dan eisen wrede bewakers: houd op met praten en zingen over God, dan ben je vrij. Maar Hem verloochenen kan ze niet en wil ze niet,, hoe zou ze? Hoe zou ze haar Heer kunnen prijsgeven? Dan wordt ze weer geranseld, getrapt en met knuppels geslagen. Ze laten haar liggen, hongerig, dorstig, gewond in de brandende zon. ,,Denkt aan de gevangenen”, zegt Hebreeën, alsof je met hen gevangen was, probeer de pijn en de eenzaamheid te voelen.” Helen ligt daar met doodsangst voor de beulen, met angst en onzekerheid. Met ondragelijke pijn. En ze vraagt ons: ,,Als ik in de gevangenis kon zingen, wat kunnen jullie dan wel niet met jullie vrijheid doen ter verheerlijking van God?” Heer, u hebt Helen gezien en al die anderen, Kinderen van U, voor wie Christus zijn leven gaf. En die nu hun leven voor U geven. Wij hebben over uw grote wonderen in het verleden gezien en gelezen. Wij verbazen ons over uw macht en kracht, in vroeger tijd en in onze dagen. Maar waar blijft U nú, zulk lijden als van Helen en zoveel anderen kunt U toch niet met droge ogen aanzien? Heer, laat uw hart spreken en kom ze te hulp die zo onuitsprekelijk lijden, overal in de wereld die de uwe is. In Eritrea en in de hel van Noord-Korea en in zoveel landen. U ziet wat er in die kampen en martelkamers gebeurt. Heer, U weet toch dat die landen voor ons onbereikbaar zijn, Maar U kunt overal binnen komen en daarom weet niemand als U hoe gruwelijk er geleden wordt. Want U ziet het. U hoort het schreenuwen van de gepijnigden. Daal haastig neer, Heer, ter verlossing, dan prijzen wij met al wat in ons is, uw grote Naam.

Bron: [ Kees van Baardewijk ] Kees van Baardewijk - Toegevoegd op 21/06/2011 door Kees