Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

We mogen God eren zoals wij dat zelf willen!

Johannes 21:12-19

Vele van ons vragen zichzelf af hoe we God kunnen eren en loven als we jong en sterk zijn, maar heeft u zichzelf weleens afgevraagd hoe wij God kunnen eren in de manier hoe wij doodgaan?

Nadat Petrus Jezus drie keer had verloochend (Johannes 18:15-27), Jezus gaf hem een kans om zijn liefde voor Jezus te bevestigen (21:15-17). Drie keer vroeg Jezus aan Petrus: “Houd je van mij?”

Plotseling gaat Jezus over op een ander onderwerp en zei: “Toen gij jonger waart, gorddet gij uzelven, en wandeldet, alwaar gij wildet: maar wanneer gij zult oud geworden zijn, zo zult gij uw handen uitstrekken, en een ander zal u gorden, en brengen, waar gij niet wilt. En dit zeide Hij, betekenende, met hoedanigen dood hij God verheerlijken zou. En dit gesproken hebbende, zeide Hij tot hem: Volg Mij.”

Jezus vertelde Petrus dat andere hem ergens zouden brengen waar hijzelf niet wilde, maar op die manier… van sterven… zou hij God eren.

Enkele gedachten:

De gedachten dat Petrus Jezus drie keer verloochende, maar toch geroepen werd om Zijn lammeren te weiden, is zeer bijzonder.

Petrus had een hoop fysieke moed, maar in de nacht dat hij Jezus zou verraden bleek zijn vlees te zwak te zijn. Eigenlijk wilde Petrus Jezus helemaal niet verraden.

Jezus vraagt twee keer: “Houd je van mij?” In de grondtekst wordt daarvoor beide keren agapo gebruikt. De derde keer dat Jezus het vraagt is phileo gebruikt. Petrus antwoordde Jezus drie keer met phileo. Het gebruik van agapo en phileo in de grondtekst, en in deze specifieke context, kunnen vraagtekens bij de betekenis van beide woorden worden gezet. Er zijn diverse theorieën waarom deze woorden op deze manier zijn gebruikt. Eigenlijk is op het gebruik van beide woorden geen bevredigend antwoordt te vinden. We kunnen het daarom gewoon als 'houden van' vertalen.

Het gesprek tussen Jezus en Petrus was een pastoraal gesprek.

De reden waarom Jezus het Petrus drie keer vroeg was omdat Petrus Jezus drie keer had verloochend. Het mooie van het gesprek tussen Jezus en Petrus is dat Petrus zich niet probeerde te verdedigen. Hij wees Jezus erop dat Hij alles allang wist. Dit antwoordt was voor Jezus voldoende om Petrus en zeer mooie bediening te geven met een eind als martelaar.

Bron: [ René van der Vegt ] René van der Vegt M.A. - Toegevoegd op 09/02/2012 door Admin

Kruis | Copyright 2003-2017 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis